medisch oncoloog


medisch oncoloog 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

internist die is gespecialiseerd in de behandeling van kanker met behulp van medicijnen, in tegenstelling tot bv. de radiotherapeutische of chirurgische oncoloog

Algemene voorbeelden


De medische oncoloog is: - de expert in het behandelen van kwaadaardige aandoeningen door middel van medicamenteuze therapieën, waaronder chemotherapie, hormonotherapie, biologische therapieën, immunotherapie, en doelgerichte behandelingen [...]. - de arts die samen met andere specialisten het behandelingsplan vastlegt in multidisciplinair verband en in staat is hierin een coördinerende rol te vervullen.

http://med.kuleuven.be/education/ASO/Medo.pdf,

De medisch oncoloog biedt zorg aan patiënten met vele soorten kanker en is met name verantwoordelijk voor de behandeling met anti-kankermedicijnen (chemotherapie, immuuntherapie en hormonale therapie).

http://www.rkz.nl/index.php?p=135&item_id=99

Oncologie is dat deel van de medische wetenschap dat zich bezig houdt met de behandeling van kanker. Alle kwaadaardige ziekten vallen daaronder. Daarom zijn er diverse specialisten die zich met oncologie bezig kunnen houden. Voor urologen geldt dat een groot deel van alle patiënten onder behandeling of controle is in verband met een kwaadaardige ziekte. Bijvoorbeeld van de prostaat of de blaas. Maar ook andere specialisten kunnen zich bezig houden met deze ziekten: zo zal de internist die zich met chemotherapie bezig houdt (ook wel de medisch oncoloog genoemd) deze patiënten soms ook behandelen. Als radiotherapie nodig is zal de radiotherapeutisch oncoloog dat op zich nemen.

http://www.centrumvoorurologie.nl/oncologie,